Werken in de nacht is topsport, maar dan zonder coaches die je gezond en fit houden
24-uurseconomie Ruim een miljoen Nederlanders draaien geregeld nachtdiensten. Hoe je dan gezond blijft, moeten ze vaak zelf maar uitzoeken. Experts willen betere begeleiding van werkgevers.
Begeleiding op maat
Ook Angelina van Sas (45) kan zich niet herinneren ooit gescreend te zijn, al ontving ze wel een boekje met tips en adviezen over voeding en slaap. Ze werkt al twintig jaar als croupier in een casino en draait zo’n twaalf nachtdiensten per maand. „Ik ben blij met wat mijn werkgever doet. Er staat gratis fruit in de kantine, we krijgen korting op een sportschoolabonnement en ik heb altijd gevoeld dat ik eventuele problemen kon bespreken.” Alleen: die waren er nooit. Ja, ze was weleens moe, maar dan zette ze gewoon de knop om. „Niet zeuren, doorwerken. Dat was hoe ik erin stond.”
Tot ze drie jaar geleden in een depressie raakte. Hoewel die niet per se door het nachtwerk kwam, had dat er wel invloed op. „Eigenlijk ging ik al jarenlang over mijn grenzen, zonder dat ik het zelf doorhad.”
De afgelopen jaren bracht ze meer regelmaat aan in haar leven. „Ik werk een dag minder, sport twee keer in de week en als ik een late shift werk, ga ik van tevoren nog even slapen. Het lijken kleine dingen, maar zonder goed na te denken over je leefstijl, hou je het nachtwerk niet jarenlang vol.”
Betere begeleiding kan veel problemen voorkomen, zegt Werkman. „Is iemand een ochtend- of een avondmens? Heeft iemand een verhoogd risico op diabetes of slaapproblemen? Hoe ziet iemands sociale leven eruit? Een arbodienst of bedrijfsarts kan adviezen op maat geven. Als medewerkers vaker powernaps nemen, op het nachtelijk bioritme afgestemde voedingsschema’s hanteren en een goed slaapritme aanhouden, is er minder kans op nadelige effecten, zowel fysiek als mentaal.”
Door: Joanne Wienen